Hoe een goede akoestiek op kantoor de concentratie verbetert en de productiviteit verhoogt

Hoe een goede akoestiek op kantoor de concentratie verbetert en de productiviteit verhoogt

29/06/2022

Hoe klinkt het bij u op kantoor? Hoort u uzelf nóg twee keer als u een collega roept? Vloeien stemmen en kantoorgeluiden samen tot een storend lawaai? Een behaaglijke akoestiek op kantoor maakt werken zoveel aangenamer. Ontdek in deze blogpost hoe u een werkvriendelijke akoestiek creëert. Pak geluidsstress en het verlies aan concentratie en productiviteit bij de wortel aan.

Wat is akoestiek?
U hebt het vast weleens meegemaakt. U stapt een grote kantoorruimte in en alles wat u zegt blijft door de ruimte heen galmen. Dan zeggen we dat de plaats ‘een slechte akoestiek heeft’. Bij akoestiek gaat het dus om de invloed of de eigenschappen die een ruimte heeft op de klank en nagalm van geluid. Hoe verspreidt het geluid zich in de ruimte? Hoe wordt het geluid in een vertrek geabsorbeerd of net teruggekaatst? Absorptie gebeurt door ruwe en zachte materialen. Materialen met een gladde of harde afwerking kaatsen het geluid terug. En moderne kantoorruimten bestaan juist vaak uit dat soort materiaal: beton, staal en glas. Werk aan de winkel dus!

Akoestiek, het kleine broertje?
Het item akoestiek wordt nogal eens vergeten of stiefmoederlijk behandeld bij de bouw of renovatie van panden. Een imponerende esthetiek krijgt vaak méér aandacht. Toch is bewezen dat een hoog geluidsniveau het stressniveau verhoogt, de concentratie verlaagt en de productiviteit negatief beïnvloedt. Geluidsoverlast is trouwens een van de voornaamste klachten op kantoor. Denk maar aan luid pratende collega’s, het getokkel op toetsenborden of ratelende en zoemende kantoorapparatuur. Door dat lawaai moeten medewerkers harder gaan praten om de herrie te overstemmen. Dat verslechtert de werkomstandigheden op kantoor nog meer.

Met kleine ingrepen, kunt u deze problemen al verbeteren. Zo zorgt u voor minder stress en meer welzijn op de werkvloer. Uw medewerkers zullen zich gemakkelijker kunnen concentreren en productiever zijn. Voor de esthetiek hoeft u die ingrepen trouwens niet te laten. Al onze akoestische en geluidswerende kantoorinrichting heeft een frisse en moderne look.

Hoog tijd om de strijd aan te gaan met slechte akoestiek op uw kantoor.
Hoe pakt u dat aan? Gebruik deze drie tips als guideline.

  1. Dek harde oppervlakken af
    Harde oppervlakken absorberen geen geluidsgolven. Ze doen elk geluid in een ruimte ‘rondstuiteren’. Gevolg? U hoort een irritant en enerverend echo-effect. Pak die storende geluiden aan door harde oppervlakken - zoals wanden en plafonds - te bekleden met akoestisch materiaal. Dat materiaal dempt het geluid. Zo creëert u een optimale akoestiek waarin het veel prettiger werken is.

  2. Absorbeer geluid bij de bron
    Zorg ervoor dat u het geluid in open kantoorruimtes en vergaderruimtes al van bij de bron absorbeert. Gebruik daarvoor akoestische panelen op muren, plafonds, bureaus en zelfs op meubels. Ook zitbanken en stoelen met een hoge, gestoffeerde rugleuning dragen hun steentje bij aan geluidsdemping.

    Een andere manier om stemmen en klanken bij de bron in te dammen, is gebruikmaken van cubes. Dat zijn afsluitbare, akoestische ruimtes waarin een medewerker zich op zijn/haar werk kan concentreren zonder dat hij/zij wordt afgeleid door gesprekken van collega’s. Ook omgekeerd kunnen ze ingezet worden: door meetings of telefoongesprekken in een bubble of phonebooth te laten doorgaan stoort u uw collega’s niet. Wist u trouwens dat cubes heel eenvoudig te installeren zijn en gemakkelijk te verplaatsen?

  3. Blokkeer rondreizend geluid
    Geluid blokkeren doet u door schermen, barrières en wanden tactisch te plaatsen tussen de geluidsbron en de werkruimte. Akoestische scheidingswanden zijn daar heel effectief in. Ze belemmeren in open kantoren het geluid van bureau naar bureau. Ook bieden cubes hier een volwaardige uitweg net als het nodige groen. Planten met grote bladeren die in clusters gegroepeerd staan, verzachten de nagalmtijd van geluid. De bladeren kaatsen het geluid niet terug maar laten het door. Zo werken ze dus geluiddempend. Akoestische plafondpanelen plaatsen helpt dan weer om de geluidsoverdracht naar ándere ruimtes af te remmen.

Elke situatie en kantoorruimte is anders en vraagt om een specifieke aanpak. Daarom geven wij u graag gericht advies. Reken op onze professionele aanpak om een uitstekende akoestiek op uw kantoor te creëren. Neem contact met ons op voor meer informatie of een vrijblijvend kennismakingsgesprek.